יום שלישי, 9 בדצמבר 2014

על זיתים ושמן זית

במסיבת החנוכה, שמענו מאביחי על הזיתים, הזנים השונים, ועל התהליך שעובר הזית מהעץ ועד לשמן הזית.


אביחי סיפר לנו על הלקיטה של הזיתים - שיטה בה לוקחים זית אחר זית מהעץ וכך אוספים את הזיתים. אפשר גם להשתמש בחליבה וכך לאסוף ברגע את כל הזיתים בענף.

אפשר למסוק את הזיתים גם בשיטת הנקיפה - מכים על העץ והזיתים נופלים על הרצפה. החיסרון הוא הפגיעה בעץ, חוסר האפשרות לברור בין הזיתים אך היתרון ברור - השיטה קלה יותר ומהירה יותר. 

שיטה מהירה יותר היא שיטת הנענוע. מנערים את העץ עד שהזיתים נופלים. 

המרטטה הישראלית היא פיתוח מהיר וקל עוד יותר. זה מעין טרקטור שמנער את העץ ואוסף את הזיתים בקלות ויעילות.

זה כמובן רק השלב הראשון. 

השלב השני הוא הפריכה: שוברים את הגרעינים (שמכילים מחצית מכמות השמן!)

במקור היו עושים את הפריכה בעזרת הים והממל. הרעיון הוא לפרוך את הזיתים ולהפריד בין הנוזל ובין הגפת. 

אולם את הגפת לא זורקים. זהו רק תחילת התהליך. בהמשך אוספים את הגפת לשקים (העקלים) אותם צריכים לדחוס ולהפיק מהם את הנוזלים (המוהל).

שלב זה נקרא העצירה. 

המוהל, הנוזלים שיצאו מהזיתים, מכילים שמן, מים ושמרים. השמן קל מהמים וכך מפרידים את השמן מהמים ומקבלים את שמן הזית.

בהמשך הסביר לנו אביחי על התפתחות בתי הבד לאורך ההיסטוריה. מבית הבד העתיק ועד לבתי הבד המודרניים שמשתמשים בעקרונות צנטרפוגליים. 


ולא רק שמן. הספקנו גם ללמוד על כבישה של זיתים ועל התהליך הביולוגי שקורה בכבישה. 


לסיום, עשינו ניסוי קטן של מיצוי המוהל מהזיתים בעזרת עלי ומכתש ורשת.



והפתעה קטנה לסיום: 

אביחי ערך לנו חידון מיוחד בנושא חנוכה. 

מה הקשר בין ׳דם המכבים׳ לחנוכה? טוב, זה היה קל אבל נראה אם תדעו מה הקשר בין תמנון לחנוכה? 

ופיל? 

(ככה זה שמורה לזאולוגיה מעביר הרצאה לחנוכה...)

בקיצור, הרצאה מרתקת!! 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

התגובה תפורסם לאחר אישור המערכת.

קוראים