אז אחרי שנה של תכנון ועמל, הפיקו תלמידי ז-ח של מרכז דעת תערוכה לתפארת. אמנם אין הנחתום מעיד על עיסתו אבל ללא ספק מדובר בתערוכה מושקעת והתוצאה בהתאם.
התערוכה היא חלק מפרויקט ארצי של "אחריות אזורית" מיסודה של "אחריות לישראל 2048". בתוכנית בודקים תלמידים מכל רחבי הארץ את הצרכים והדברים שנותרים ללא מענה מספק ברשות המקומית באזור מגוריהם ולאחר מכן מציעים פתרונות.
התלמידים שלנו זיהו שלימודי המדעים בבנימין ברמה נמוכה יחסית. מהיכרות שלהם את הנפשות הפועלות - האמינו שהם מסוגלים ליותר. הפתרון היה בדמות תערוכה בנושא מדעים שתקדם את הידע המדעי של תלמידי בנימין.
הנושא שנבחר היה רפואה ותת הנושא שהתמקדנו בו השנה היה "רפואה דחופה". למה דווקא רפואה?
רפואה הוא נושא רב-תחומי מדעי שמאגד עיסוק בביולוגיה (אנטומיה, פיזיולוגיה, פתולוגיה, זיהומים חיידקיים, ויראליים ופטרייתיים ועוד), פיזיקה (בעיקר סביב נושא של מכשור רפואי) וכימיה (פרמקולוגיה ועוד).
רפואה הוא נושא רב-תחומי מדעי שמאגד עיסוק בביולוגיה (אנטומיה, פיזיולוגיה, פתולוגיה, זיהומים חיידקיים, ויראליים ופטרייתיים ועוד), פיזיקה (בעיקר סביב נושא של מכשור רפואי) וכימיה (פרמקולוגיה ועוד).
בנוסף, ישנם תחומים רבים שמשיקים לרפואה כמו: הלכה, מוסר ומשפט.
מהלך התערוכה היה מורכב משלושה שלבים: שלב הרחוב, שלב ארגוני ההצלה ושלב בית החולים.
שלב הרחוב - בשלב זה למדו באי התערוכה החייאה בסיסית שנדרשת כאשר אין ידע רפואי נרחב ואף אין ציוד.
שלב ארגוני ההצלה - בשלב זה הכירו המבקרים מעט את עבודת ארגוני ההצלה: מד"א ואיחוד הצלה. איחוד הצלה העמידו לרשותנו "אופנולנס", אותו אופנוע אמבולנס יחודי שמגיע במהירות לכל אירוע ומגיש עזרה רפואית מיידית. בנוסף, איחוד הצלה דאגו לנו ל״ווסטים״ ולציוד רפואי נוסף.
גם צוות מגן דוד אדום של הישוב עפרה העמיד את האמבולנס שלו לרשות התערוכה. המבקרים יכלו ללמוד בחלק זה להפעיל דפיברילטור אוטומטי ולהמשיך בפעולות ההחייאה. כיום, בעקבות חוק הדפיברילטורים, ישנם דפיברילטורים רבים פזורים ברחבי הארץ במקומות ציבוריים. רק בשנה החולפת הצילו מכשירים אלו בישראל למעלה משישים אנשים!
בשלב הבא, שלב בית החולים, נחשפו המבקרים לעולם שלם של דיאגנוסטיקה וטיפול.
המרכז הרפואי שערי צדק תרם לנו ציוד רב ומגוון: החל ממיטות ורהיטים וכלה במיכשור רפואי וציוד מתכלה. התלמידים יצרו בעזרת הציוד חדר טראומה של ממש. הוא אמנם חצי מגודלו של חדר הטראומה של שערי צדק אולם במהלך הלימוד של התלמידים, ביקרו התלמידים בבית חולים אחר בו אזור הטראומה היה חצי ממה שהתלמידים בנו בתערוכה...
בחדר הטראומה ניתן לראות ציוד החייאה מתקדם, אולטרסאונד, תרופות וציוד נוסף. המבקרים יכלו להתנסות ולתרגל עבודה של רופאים על פי תיקי מקרה שונים.
בנוסף לכל המסלול, יכלו המבקרים ללמוד על תולדות הסטטוסקופ, להתנסות בפתרון דילמות הלכתיות הנוגעות להצלת חיי אדם, לשחק במשחק מחשב מיוחד שנבנה לצורך התערוכה, לתרגל חבישה בליווי סרטון הדרכה שהופק לשם כך, לשחק במשחקי סיכום כמו רביעיות ודומינו צד ולזאטוטים - הועמדו פינות רופא מאובזרות במיטות, שולחנות וכיסאות, ארונות רופא וסטטוסקופים לילדים.
במבואה חיכו חיות ארסיות ומסוכנות - עקרבים, אלמנה שחורה, ששן חום, צרעות ונחשים. לצד החיות מפחידות עמדו הוראות למניעת הכשות ובעת הצורך - כללים לטיפול בהכשות (ו...לא, ההנחיות השתנו משנות ה 60 וכעת לא ממליצים על החתך בצורת x ועל מציצת הארס. מוזמנים לתערוכה לעדכון...).
בטוח שכחתי משהו אבל אלו עיקרי הדברים.
תודה רבה למרכז הרפואי שערי צדק על תרומתם הנדיבה. תודה מיוחדת למר גדי אילן, מנהל מחלקת לוגיסטיקה ומכשור, על כל הליווי של הפרויקט. גדי גם הגיע לתת לנו הרצאה מרתקת בתנאים לא-תנאים (סליחה!!) בנוגע להערכות המרכז הרפואי שערי צדק בחירום.
תודה גם לעלי, מנהל המשק של שערי צדק, שעזר לנו בשמחה היכן שרק יכל.
תודה רבה לאיחוד הצלה על כל העזרה ועל כל מה שהעמידו לרשותנו. תודה מיוחדת ליו״ר איחוד הצלה זאב קשש על האמון, ללייזר היימן על כל העזרה, למנחם לף ראש סניף בנימין שדאג שלא יחסר דבר ולשמוליק אברהם על כל הליווי לאורך כל הדרך. תודה גם למנחם וייס ולצוות המחסן שעזר לנו ככל שיכלו.
תודה לצוות עפרה על האמבולנס שהעמידו לרשות התערוכה. תודה מיוחדת ליאיר שוסהיים על הסגירות האחרונות ועל החתירה למגע כדי שהאירוע הזה יצא אל הפועל. נדע תמיד למי לפנות!
תודה מיוחדת למיטל מגורי-כהן, אוצרת התערוכה, שבלעדיה לא היה כלום. מיטל דאגה שהכל יהיה מדויק ואפילו שמעתי היום תלמיד אומר ״אסתטי״ (משהו נכנס אחרי שנה שלמה..). תודה כמובן גם לדני, עזר כנגדה שעזר ותמך, הסיע וצבע.
תודה לאכסניה שלנו - צוות הישוב עפרה: סמי קרסנטי המזכיר, אפרת שקלאר, ריקי לנגה וריקי אליהו.
תודה לרופאי עפרה על שיתוף הפעולה. תודה מיוחדת לד״ר שוסהיים שטרח והגיע לפתיחה החגיגית.
תודה מיוחדת לצוות דעת שעמל רבות לתערוכה:
תודה לדבורה יוסף - מנהלת המרכז. ללא האמון של דבורה והאפשרות שהיא זימנה לנו, זה לא היה יוצא אל הפועל.
תודה ליואב עמיר, סגן מנהל המרכז, שעזר, שאל וחידד ואפילו שיחק בסרט ההדרכה.
תודה לשרון, המזכירה של דעת. על שרון תמיד אפשר לסמוך ותמיד אפשר לדעת שלכל בעיה יש פתרון לוגיסטי. תודה!
תודה לרחלי ואליהו על הפקת המיצג המוזיקלי עם תלמידי כיתה ו׳. תודה מיוחדת לרחלי גם על יתר העבודה בתערוכה ועל ההתגייסות.
תודה לנעה על כל העזרה, הארגון, ההעמדה, העבודה עם התלמידים והכנת המשחקים.
תודה לתהילה על הצילום של הסרטים השונים יחד עם התלמידים וגם על עבודת הצללים, זו שאף אחד לא רואה ולא מעריך אבל לוקחת פי כמה וכמה מהצילום - עבודת העריכה.
תודה לאיתמר על העזרה ברובוטיקה ועל כל מה שהצריך ידי זהב...
תודה לרב יעקב בעזרה עם הדילמות ההלכתיות. החכמתנו!
תודה לאביחי על פינת הזואולוגיה. מה רבו מעשיך ה׳!
תודה למבשרת, ריקי, שילת ורענן על כל התמיכה, הפרגון וההתגייסות ביום התערוכה.
תודה לכולכם!!!
ואחרונים חביבים - תודה לתלמידים היקרים שלנו שהרימו תערוכה לתפארת! כל אחד ואחד תרם מכוחו ויכולותיו: טלפונים, גרפיקה, סרטים, מיילים ומכתבים, רובוטיקה, כתיבה, יצירה וארגון.
תודה!!
ושנה הבאה? אני עדיין לא יודע מה יהיה הנושא ומי יוביל אותו אבל אני בטוח שיהיה מוצלח לפחות כמו השנה!
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
התגובה תפורסם לאחר אישור המערכת.